In de cabine met ‘lady truckers’ Anouschka, Tineke en Alexia

ZAP De vrachtwagenchauffeurs uit de realityserie ‘Vlaamse vrouwen die rijden’ zijn regelmatig thuis, hun Bulgaarse mannelijke collega uit de documentaire ‘A parked life’ zit in „een eeuwige baan om Europa”.

Alexia (37), al zeventien jaar vrachtwagenchauffeur, moet een lading mest lossen op een weiland.
Alexia (37), al zeventien jaar vrachtwagenchauffeur, moet een lading mest lossen op een weiland. Beeld Powned

De realityserie Meiden die rijden was in 2021 en 2022 een onverwachte hit. Op het hoogtepunt keken 800.000 mensen op NPO3 naar de vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs op Europese wegen. Vlaamse vrouwen die rijden (Powned) vinden Nederlanders ook leuk, blijkt. Donderdagavond was het twaalfde en laatste deel over de ‘lady truckers’ uit Vlaanderen. Om hun stuur zit soms een roze wolletje, een enkeling heeft haar nagels gelakt, maar allemaal kunnen ze vloeken als… vrachtwagenchauffeurs.

Mee in de cabine met Anouschka (40), die verbeten doorrijdt met haar rug- en nekhernia. Met Tineke (34) die onvrijwillig stopt, haar onderlichaam begon te tintelen, sinds kort weet ze dat het MS is. Met Alexia (37) die haar eigen wagen rijdt. Via hen zie je hoe de radartjes werken in logistiek Europa. Ze laden zeug- en biggenmest op een Vlaamse boerderij, lossen het op een Nederlands weiland. Ze transporteren aardappelen, zakken meel en afvalwater van en naar Frankrijk, laden in een Duits bos hun opleggers vol boomstammen. Ze genieten ervan om onderweg te zijn, zeggen ze. „Geen kinderen, geen huishouden, dit is me time”.

Naar de maan

Grootste verschil met de Bulgaarse vrachtwagenchauffeur Petar in de Vlaams-Nederlandse documentaire A parked life: de vrouwen komen na een dag of een week rijden thuis. Hij niet. Hij zit in een „eeuwige baan om Europa”. Steeds drie aaneengesloten maanden weg van vrouw en kind om ergens in Europa goederen heen en weer te rijden. De eerste maand is hij in gedachten nog thuis, zegt hij. „De tweede maand ben ik een robot. Laden, lossen, rijden, slapen.” Maand drie is hij „psychisch uitgeput”. Alle ongelukken die hij maakte, gebeurden altijd in die laatste maand. Daarna wordt hij naar huis gevlogen en na een korte pauze begint alles weer opnieuw. „Elke twee jaar rijd ik de afstand van de aarde naar de maan.”

Europa is vrij verkeer van goederen, kapitaal, personen en arbeid. Petar en een legertje andere Bulgaarse chauffeurs leveren de goedkoopste arbeid en worden voor hun diensten ingehuurd door transporteurs in Zweden of Portugal. „Zonder ons is Europa een verzameling landen, wij verbinden de onderdelen, leveren de goederen en maken van Europa Europa.” Geld is wat hem op de weg houdt, zegt Petar. Als internationaal trucker verdient hij beter dan in Bulgarije, dus kan hij zich een auto veroorloven, en een huis, waar zijn vrouw Snezhina woont met hun zoontje Jordan.

Drie jaar lang wordt Petar gevolgd. Steeds in een andere truck, steeds in een ander land. Waar hij is valt alleen af te leiden aan het weer of de omgeving achter zijn voorruit. Soms is de weg besneeuwd, dan weer schijnt de zon hinderlijk in zijn ogen. Hij komt langs bergen, weilanden, havens, fabrieken en staat in de file rond Parijs. Hij schilt z’n aardappels, kookt die op een gasbrander in de oplegger, eet ze in z’n eentje op. De was doet hij op een verlaten parkeerplaats en hangt hij te drogen aan z’n truck, urineren gaat staand vanuit de cabine, douchen heb ik hem eigenlijk niet zien doen. En zelfs als hij een kerk bezoekt, zie je door de ramen op de achtergrond het wegverkeer voorbijrazen.

Petar is zo lang onderweg, dat hij langzaam thuis verliest. De Facetimegesprekken met Snezhina zijn aanvankelijk vrolijk, maar worden in de loop der tijd grimmiger met hatelijkheden over en weer. Breekpunt is de doop van hun zoon – hij is inmiddels vier. Op Petar is niet gewacht. De film begint en eindigt met de blikkerige stem van Snezhina die haar wensen voor een bezoek- en alimentatieregeling doorbelt, overstemd door het continue gebrom van Petars dieselmotor.